Neuralink'in insan beyni üzerindeki test talebinin FDA tarafından daha önce reddedildiği bildirildi
Elon Musk'ın 2016 yılında hayata geçirdiği ve beyin implantları geliştiren şirketi Neuralink, kısa bir süre önce yakında insanlı deneylerine başlayacağını açıklamıştı. Elon Musk, Neuralink'in cihazlarından birini önümüzdeki altı ay içinde birinin kafasına yerleştirebileceğini söylemiş; cihazı bir noktada kendi kafasına yerleştireceğini de iddia etmişti.
Fakat belli ki durum pek de Musk'ın istediği gibi olmayacak. Zira Reuters'ın paylaştığı bilgilere göre FDA (Food and Drug Administration), halihazırda birkaç kere Musk'ın bu talebini reddetti. Musk ilk olarak Temmuz 2019'da Neuralink'in 2020'nin sonuna kadar beyin implantlarının insan denemeleri için düzenleyici onay almayı hedeflediklerini söylemişti. Daha sonra belirli dönemlerde insanlı deneyi yapabileceklerini belirtti. Ancak Musk'ın bunları söylerken FDA engeline takıldığı ortaya çıktı.
Mevcut ve eski Neuralink çalışanları, FDA'in başlıca güvenlik endişeleri arasında cihazın lityum pilinin, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine göç etme potansiyelinin, cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağının ve nasıl çıkarılacağı konusundaki soruların yer aldığını söyledi.
FDA, pilin arızalanma olasılığının çok düşük olduğuna dair güvence istiyor çünkü böyle bir durumda, parçalanmış bir paketten sızan elektrik akımının veya ısı enerjisinin boşalmasının çevredeki dokuya zarar verebileceği iddia ediliyor. Hatta şirketin çalışanları da Musk'ın aşırı iddialı teslim tarihlerinde bu deneyi yapabilmek için söylenen sorunları zamanında çözebileceğinden şüphe duyuyor.
Özetlemek gerekirse, Musk birkaç ay öncesi için altı ay sözü verdiyse bu birkaç yıl daha ertelenebilir, belki de hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyebilir. Bekleyip göreceğiz.
Görsel Kaynak: Depositphotos
via Webrazzi
Webrazzi
https://webrazzi.com/2023/03/03/neuralink-in-insan-beyni-uzerindeki-test-talebinin-fda-tarafindan-daha-once-reddedildigi-bildirildi/
Yorumlar
Yorum Gönder