Wall Streette avukatlar bankacıları nasıl geçti?

Wall Street’te avukatlar bankacıları nasıl geçti?

Wall Street, piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük borsalarına ev sahipliği yapıyor. New York Menkul Kıymetler Borsası) ve NASDAQ’ın yer aldığı Wall Street, New York’un ünlü Manhattan bölgesinde bulunuyor. 19. yüzyılda ABD’nin finans endüstrisinin yavaş yavaş şekillenmeye başladığı Wall Street, aynı zamanda ilk gökdelenlerin de yükseldiği mahalle olmuştu. On yıllar boyunca en büyük bankacıların doğduğu Wall Street’te tabiri caize devir değişti; şimdi finans merkezinde en çok bankacılar değil, avukatlar kazanıyor…

Lisa Lippman, Manhattan’da emlakçılık yapıyor, aynı zamanda bir avukat. Dünyanın en pahalı semtlerinden birinde emlakçılık yapan Lippman, Central Park gibi şehrin en güzel manzarasına bakan ve en az 7 milyon dolar değerindeki dairelerini satın alan müşterilerinde son yıllarda bir değişim olduğunu söylüyor. “Artık en yüksek teklifi sunanlar bankacılar değil, avukatlar” diyen Lippman, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Eskiden yatırım bankeri olmak çok önemli bir şeydi. Şimdi insanlar ilgi göstermiyor. Favori müşterileri söylemem gerekirse de varlıklı avukatlar derim.”

Wall Street’te bankacılar eskiden avukatların katbekat üzerinde kazanıyordu, şimdi en iyi performansı gösteren bankacılar dışında genel olarak bankacı maaşları durgun. Bunun yanında, hukuk firmalarındaki değişen dinamikler neticesinde de avukat maaşları hızla yükselmekte.

Wall Street’te en çok kazanan meslek grubu değişiyor. Fotoğraf: Wikimedia Commons

30 piyasa uzmanıyla yürütülen görüşmeler ve bankacılar ile avukatların maaşlarına dair 20 yıl öncesine dönük yapılan taramalar önemli veriler sunuyor. Wall Street’teki bankalarda yüksek seviyelerdeki yöneticiler dışındaki bankacılar, genelde primler dahil yılda ortalama 1 ila 2 milyon dolar arasında kazanıyor ve bu meblağ 20 yıl öncesine göre neredeyse aynı.

20 YIL ÖNCEYE GÖRE 3 KAT FAZLA KAZANÇ

Öte yandan, hukuk firmalarındaki aynı pozisyonlarda çalışan avukatlar ise 20 yıl öncesine göre neredeyse 3 kat fazla kazanıyor ki o da yıllık yıllık en az 3 milyon dolara denk geliyor. Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, Kirkland & Ellis gibi şirketlerdeki ayrıcalıklı bir grup ise yıllık 15 milyon dolar civarında gelir elde ediyor.

Hukuk şirketinde işe alım danışmanlığı yapan Mark Rosen, “İşler artık eskisi gibi değil. Avukat maaşları inanılmaz şekilde yükseldi” demekte.

Avukat Rob Kindler’in hikayesi ise daha ilginç. Kindler, 2000’lerin başında maaşının 5 katını kazanabilmek için kalburüstü Cravath, Swaine & Moore hukuk firmasından ayrılıp, bankacılık sektörüne geçtiğini belirtiyor. 69 yaşındaki Kindler, bu ayın başında Morgan Stanley’den istifa ederek, Paul Weiss isimli hukuk firmasına geçtiğini dile getiriyor. Kindler, burada performansına bağlı olarak 10 milyon dolardan fazla kazanacağını ve bunun da Morgan Stanley’deki maaşını geçtiğini vurguluyor.

Avukatlar ve bankacılar için Wall Street’in temel taşları demek yanlış olmaz. İki grup, dünyanın en büyük şirketleri adına her türlü manevrayı kolaylaştırmak için birlikte çalışıyor; müşterilerinin para kazanmasına, ayrıca istenmeyen davaları veya yatırımcıları uzaklaştırmasına yardımcı oluyor. Servetin bankacılardan avukatlara geçişinin nedenleri ise çeşitli… 

İlk olarak, avukatların değişen iş tanımlarına değinmek gerek. Avukatlar artık sadece sözleşme imzalamakla yükümlü değiller. Bugünün kurumsal avukatları, şirket yöneticileri adına yeni bir politikayı veya fikri deniyor, komisyonlarla çatışıyor veya veraset davası gibi çetrefilli sorunlarla boğuşuyor. Yani 20 yıl öncesine göre daha aktifler.

NYSE, piyasa değerine göre dünyada en büyük menkul kıymetler borsası. Fotoğraf: Wikimedia Commons

Aynı zamanda, büyük hukuk firmalarının bazıları hariç olmak üzere neredeyse tüm sektör, maaşların üretkenlikten ziyade kıdeme dayalı olduğu sabit ödeme yapısını terk ettiğinden, firmaların ücretlendirme yapısı da tamamen değişti. Bu durum, spor takımlarının yıldız oyuncularla sözleşme imzalamak için kesenin ağzını açmasına benziyor. Yani, hukuk firmalarında yetenek transferi için teklif verme savaşlarında yeni bir çağ başladı.

Özellikle bazı firmalar, son 15 yılda yetenekleri kapmak ve rakiplerine fark atarak işlerini hızlandırmak için son 15 yılın ilk birkaç senesinde avukat maaşlarını 20 milyon dolar gibi bir seviyeye yükseltmişti. 

Ayrıca, finans sektöründe halka arzların ve birleşmelerin azalmasının son yıllarda sektörde bir durgunluğa neden olduğu dile getirilmekte. Durgunlukla beraber primlerin de azalması bankacılıktaki maaşların yıllardır neredeyse aynı kalmasına neden oluyor.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, Insider

Yazının devamı için Wall Street’te avukatlar bankacıları nasıl geçti?



from Kriptokoin.com https://ift.tt/yPfigDQ
via kriptokoin.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DOGE, SOL, ADA, XRP Coin ve Bu 4 Coin için Al-Sat Seviyeleri!

Altcoin Ustası 3 Token İsmi Verdi: En İyi Bahisler!

Tesla üretimde 6 milyonu, BYD ise 7 milyonu geride bıraktı